☑ 50 g kakao ☑ 150 ml oleju roślinnego ☑ łyżeczka sody oczyszczonej ☑ dwie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ☑ dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego ☑ szczypta soli ☑ 400 ml mleka sojowego, niesłodzonego ☑ 300 g cukru muscovado light ☑ 350 g mąki bezglutenowej (najlepiej mieszanki) Polewa ☑ tabliczka gorzkiej, bezglutenowej czekolady ☑ 140 ml mleka sojowego ☑ opcjonalnie bakalie do dekoracji Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i w międzyczasie szykujemy ciasto. Awokado z cukrem i mlekiem miksujemy blenderem na jednolitą papkę, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Jest to mój pierwszy wegański wypiek, który w dodatku jest bezglutenowy :) Ciasto jest teraz naszym numerem jeden - bardzo szybko powstaje, jeszcze szybciej znika :) Składniki: Ciasto ☑ 2 małe, dojrzałe awokado