Tort kufel piwa

Małgorzata
Ciasta
22.03.2017 15:10
Tort kufel piwa

Składniki

Biszkopt x 2

  1. 4 jajka
  2. 100 g mąki tortowej
  3. 40 g mąki ziemniaczanej
  4. 140 g cukru
  5. szczypta soli

Krem czekoladowo - orzechowy

  1. 250 g serka mascarpone
  2. 250 ml śmietany kremówki
  3. 120 g posiekanych orzechów
  4. 100 g gorzkiej czekolady
  5. 2,5 łyżki cukru pudru

Krem kajmakowy

  1. 200 g schłodzonej masy kajmakowej
  2. 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
  3. 250 schłodzonego mascarpone

Krem maślany (Swiss meringue buttercream)

  1. 230 g masła
  2. 180 g drobnego cukru
  3. 3 białka
  4. 1 łyżeczka pasty z wanilii
  5. szczypta soli

Piana

  1. 350 g mascarpone
  2. 2-3 łyżki cukru pudru
  3. 1 łyżeczka pasty waniliowej

Nasączenie

  1. 250 ml wody mineralnej niegazowanej
  2. 2-3 łyżki spirytusu
  3. 1/2 cytryny
  4. 1 łyżka cukru

Dodatkowo

  1. 500 g masy cukrowej brązowej
  2. 250 g masy czarnej
  3. farba spożywcza w sprayu srebrna
  4. klej spożywczy

Przepis

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty.

Krem czekoladowo - orzechowy

  1. Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.

Krem kajmakowy

  1. Do śmietany dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy kajmak i mieszamy do połączenia się składników.

Krem maślany (Swiss meringue buttercream)

  1. Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową.

Piana

  1. Do mascarpone dodajemy cukier puder i wanilię. Mieszamy do połączenia się składników.

Nasączenie

  1. Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny i spirytus, mieszamy.

Przełożenie

  1. Przełożenie
  2. Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze/podkładzie i zakładamy obręcz cukierniczą. Nasączamy biszkopt i wykładamy część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go i wykładamy porcję kremu karmelowego. Tak postępujemy z każdą kolejna warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
  3. Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Po udekorowaniu tortu na wierzch wykładamy krem z mascarpone imitujący pianę.