Składniki
Biszkopt x 2
- 4 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 140 g cukru
- szczypta soli
Krem czekoladowo - orzechowy
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 120 g posiekanych orzechów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2,5 łyżki cukru pudru
Krem kajmakowy
- 200 g schłodzonej masy kajmakowej
- 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 250 schłodzonego mascarpone
Krem maślany (Swiss meringue buttercream)
- 230 g masła
- 180 g drobnego cukru
- 3 białka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- szczypta soli
Piana
- 350 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Nasączenie
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 łyżki spirytusu
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo
- 500 g masy cukrowej brązowej
- 250 g masy czarnej
- farba spożywcza w sprayu srebrna
- klej spożywczy
Przepis
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty.
Krem czekoladowo - orzechowy
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.
Krem kajmakowy
- Do śmietany dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy kajmak i mieszamy do połączenia się składników.
Krem maślany (Swiss meringue buttercream)
- Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową.
Piana
- Do mascarpone dodajemy cukier puder i wanilię. Mieszamy do połączenia się składników.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny i spirytus, mieszamy.
Przełożenie
- Przełożenie
- Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze/podkładzie i zakładamy obręcz cukierniczą. Nasączamy biszkopt i wykładamy część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go i wykładamy porcję kremu karmelowego. Tak postępujemy z każdą kolejna warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Po udekorowaniu tortu na wierzch wykładamy krem z mascarpone imitujący pianę.