Składniki x1 x1,5 x2 x3 70 g miękkiego masła 55 g cukru pudru 50 g pestek dyni (drobno mielonych) 70 g mąki pszennej 2 łyżeczki herbaty Matcha ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka otartej skórki z cytrny (opcjonalnie) Wiosna kojarzy się z kolorem zielony, przygotowałam więc na jej przywitanie maślane ciasteczka Matcha, które możecie przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Dlatego należy bardzo ostrożnie przenieść je z całym papierem z blachy na kratkę, aby tam całkowicie wystygły. Pestki dyni zmielić w młynku do kawy (lub malakserze) na drobny pył, odmierzoną ilość zmielonych pestek wsypać do miski, dodać mąkę, herbatę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać składniki suche. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz miękkie masło całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników na początku mieszać łyżką, a następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Print Pin 5 z 1 głosu Ciasteczka maślane matcha Zielone ciasteczka maślane z herbatą matcha i mielonym i pestkami dyni. Ciasto jest bardzo delikatne i najlepiej wałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Ciasteczka są bardzo delikatne, a kruche tak bardzo, że same rozpływają się w ustach. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy połączyć wszystkie suche składniki w misce, a następnie połączenie mieszanki z miękkim masłem. Pestki dyni najlepiej zmielić w młynku do kawy lub jeśli nie macie młynka, możecie posłużyć się malakserem. Piec przez 10-12 minut, kiedy ich brzegi zaczną przybierać żółty kolor to znak, że trzeba wyjąć je z piekarnika. Maślane ciasteczka przygotowane są na bazie mieszanki mąki i drobno zmielonych pestek dyni. Rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm, przy pomocy foremek wykroić małe ciasteczka, ja użyłam okrągłej foremki o średnicy 4 cm. Ciasto najlepiej wałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej lub między arkuszami papieru do pieczenia.