Makowiec zawijany

Dagmara
Ciasta
19.03.2017 22:21
Makowiec zawijany

Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 750 ml wrzątku 100 g rodzynek 25 ml rumu 4 łyżki miodu 150 g cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g drobno posiekanych migdałów 2 łyżeczki aromatu migdałowego 50 g masła 4 białka, ubite na sztywno Składniki na dwie rolady: 500 g mąki pszennej tortowej 40 g świeżych drożdży 120 g drobnego cukru 160 g masła, roztopionego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 5 żółtek (temp. pokojowa) 200 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka szczypta soli 3. W czasie gdy nasz mak jest zalany wrzątkiem, równolegle zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 50 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru 5 łyżek wrzątku 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy Mak zalewamy wrzątkiem (woda całkowicie musi pokryć mak) i odstawiamy aby zmiękł na około 40 minut. Pierwszą część rozwałkujemy na blacie obficie podsypanym mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rodzynki zalewamy odrobiną wrzątku i rumem, odstawiamy na 5 minut, odsączamy. Powoli dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie przez około 5-10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Ciasto smarujemy połową ubitego dodatkowego białka, równomiernie wykładamy połowę masy makowej (zostawiamy puste brzegi, po ok. 1,5cm z każdej strony) i zawijamy ciasną roladę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy masę i przesmażamy 15 minut. Przepis znalazłam na stronie Słodkie Fantazje, a makowczyk od razu podbił moje serce <3 Tym słodkim akcentem zapraszam do przygotowań! :) Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i solą na gładką masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i masę z żółtek. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2017/03/makowiec-zawijany.html