Możesz przygotować je w wersji tradycyjnej na maśle, z dodatkami umieszczonymi na płasko lub w wersji fit (jak na zdjęciu poniżej) z bułki-parówki, serka naturalnego, powbijanymi warzywami i szynką/łososiem i kiełkami. Tortilla z łososiem (tu przepis) lub rolada ze szpinakiem i łososiem (tu przepis) lub po prostu kanapeczki z łososiem na naturalnym serku chrzanowym. Wszystkie z tych przekąsek są stosunkowo łatwe, z powodzeniem poradzi sobie z nimi każda z Was, nawet, jeśli ktoś ma dwie lewe ręce w kuchni. Można przygotować dzień wcześniej (przechowuję w lodówce w plastikowym pojemniku na ciasto), a gdy są goście wkładam na chwilę do piekarnika. I dla wszystkich, którzy dają znać w komentarzach, tutaj, czy na moim fanpage Facebook (KLIK!) – zawsze jest mi niesamowicie miło, gdy piszecie, że posmakowała Wam dana przekąska lub podsyłacie jej zdjęcia – DZIĘKUJĘ. Parówki w cieście francuskim – dla przeciwników parówek: Przypominam, że istnieją bardzo smaczne parówki, z dobrym składem i z właściwą ilością mięsa. Baaa – trafiłam na przyjęcia, na których zostały podane te śledziki dokładnie z tego przepisu. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Kończyło się zwykle na tym, że gdy przychodził wieczór, a wraz z nim goście, byłam zwyczajnie zmęczona i bardziej miałam ochotę położyć się, niż rozpocząć szampańską zabawę. Nie tracą smaku, a ja mam alternatywę na “nagły głód lub na dzień, kiedy nie zdążę ugotować obiadu. Przekąski na ciepło: Tortilla z serem i szynką (tu przepis). Wiele osób, w tym przyjaciele, bliżsi i dalsi znajomi dali znać, że skorzystali z tego przepisu i jest rewelacyjny. Można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce (w pojemniku lub talerz owinąć folią aluminiową). Kanapeczki. Nie są to wszystkie, które są na blogu, a wybrane – najszybcze/najsmaczniejsze/najciekawsze. Jak widzicie, nie są to przepisy, które dodaję po to, by stworzyć jak najwięcej wpisów na blogu, a takie, które wielokrotnie powtarzam i podaję swoim gościom. Ponadto, wszystkie są wykonane z niezbyt wyszukanych produktów dostępnych w sklepach typu Lidl czy Biedronka. Przekąska na krakersach jest niestety dość delikatna, tzn gdy krakersy namiękną lubi się rozpadać, więc najlepiej zjeść zaraz po podaniu. Część z nich zrobiłam raz i na tym się zakończyło. Można użyć białego sera wędzonego (dostępny np w Lidlu) – prze-py-szna! Koreczki z pomidorków cherry i mozarelli. Wcale nie trzeba stać w kuchni od świtu i wydawać kilkuset złotych, by spędzić milo wieczór w gronie rodziny czy przyjaciół. Jest to jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu! Z biegiem lat mojego blogowania, testowania i sprawdzania różnych smaków przetestowałam wiele przepisów na przekąski. Podane w ogórku lub na krakersach. Na przyjęcie wybierz raczej jedną z tych trzech pozycji. Odnajdziecie na stole coś z powyższych propozycji? To smaczna przekąska na ciepło, którą możesz przygotować wcześniej i odpowiednio zabezpieczyć folią przed wyschnięciem. Sałatka na pomidorach (tu przepis). Sałatka z brokułów i fety (tu przepis). Sałatka ziemniaczana z boczkiem (tu przepis). Sałatka z kukurydzy i ananasa (tu przepis). Przekąski z twarożku (tu przepis). I odkąd podałam gościom – często tą właśnie przekąską jestem częstowana będąc u nich :). Pyszne domowe zapiekanki (tu przepis). Lub gdy ktoś wpadnie na kawkę … 🙂 Wygląda świetnie, pasuje na każdy rodzaj przyjęcia, doskonale nadaje się jako dodatek do grila. Dostałam niezliczoną ilość wiadomości z podziękowaniem i potwierdzeniem, że jest okrutnie dobra 🙂 Dla mnie jest to szczególnie ważne, ponieważ zaczynając swoją przygodę w byciu panią domu popełniałam kilka błędów. Absulutny blogowy HIT pod wzdlędem ilości wejść na ten przepis. Inne, czyli te, do których chcę wracać i wracam zostały dodane tutaj, na blogu. Obie rolady z łososiem idealnie smakują przygotowane dzień wcześniej. Przekąski te są niewielkie, poręczne, łatwe w konsumpcji.