Tarta limonkowa, to według mnie prawdziwy hit, jeśli chodzi o ciasta z dodatkiem cytrusów.
🍴 Niesamowicie aromatyczna tarta limonkowa
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 60 g
- Białko: 10 g
Składniki
- Na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- Na nadzienie:
- 4 limonki
- 4 żółtka
- 1 puszka skondensowanego mleka
- Na beze:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
Przepis
Ta tarta limonkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodki, biszkoptowy spód idealnie komponuje się z kremowym nadzieniem o intensywnym smaku limonki. To nie jest typowy deser, to prawdziwa bomba smaków! Wykorzystanie skondensowanego mleka nadaje nadzieniu niezwykłej kremowej konsystencji i głębokości smaku, który idealnie kontrastuje z lekką, piankową bezą. Przepis jest prosty i wbrew pozorom niezwykle szybki do wykonania. To idealne ciasto na niedzielne popołudnie lub na spotkanie z przyjaciółmi. Tarta limonkowa to klasyka, którą warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Nie potrzebujesz specjalistycznych składników ani zaawansowanych umiejętności cukierniczych, by ją przygotować. Każdy kto ją spróbuje, będzie cię o przepis pytał!
- Rozpuść masło i zmiksuj z rozdrobnionymi herbatnikami. Ta masę wyłóż na spód tortownicy i wstaw do lodówki na 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zetrzyj skórkę z limonek i wyciśnij sok. Żółtka ubij z sokiem limonkowym, skórką i skondensowanym mlekiem. Masę wylej na spód tortownicy.
- Przygotuj bezę. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie dosypując cukier puder, cały czas miksując.
- Wyłóż beze na wierzch tarty i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, aż beza się zarumieni.
- Tartę zostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
🍴 Królowa deserów: Tarta limonkowa
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 180 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 330kcal
- Tłuszcze: 18g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 6g
Składniki
- Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 5 limonek
- 200g cukru
- 6 jajek
- 200ml śmietany 30%
- Miętę do dekoracji
Przepis
Tarta limonkowa to kwintesencja letnich, orzeźwiających smaków. Łączy w sobie słodycz kremu na bazie śmietany i jajek z kwaskowatym akiem limonek. Do tego kruchy spód, który doskonale komponuje się z lekkością nadzienia. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Przygotowanie tart może na początku wydawać się skomplikowane, ale wystarczy podążać za przepisem, a efekt na pewno przewyższy oczekiwania. Do tego deseru idealnie pasuje kawa lub herbatka. Tarta limonkowa to także doskonała propozycja na rodzinne spotkania czy większe przyjęcia. Możesz ją zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. O smaku tego deseru przekonają się nie tylko miłośnicy cytrusów, ale i wielbiciele tradycyjnych ciast. Przepis jest na tyle prosty, że na pewno poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Jednym słowem - to propozycja, której nie można przegapić. Gorąco zachęcam do wypróbowania!
- W misce smaż mąkę z masłem na gładką konsystencję. Dodaj cukier puder, szczyptę soli i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto zagniataj do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.
- Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
- Limonki sparz, a następnie natrzyj na tarce o drobnych oczkach. Sok z limonek wyciśnij.
- Cukier rozpuść na małym ogniu z dodatkiem soku z limonki. W miseczce roztrzep jajka i połącz je z cukrem. Dodaj startą skórkę z limonki i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Nadzienie wylej na podpieczony spód. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 25 minut.
- Pozostaw tartę do ostygnięcia. Przed podaniem dekoruj liśćmi mięty.
🍴 Przepyszna Tarta Limonkowa
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 440 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcze: 27 g
- Węglowodany: 43 g
Składniki
- Na spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Na krem:
- 5 limonek
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 100 g masła
- Na wierzch:
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Przepis
Przepyszna tarta limonkowa to propozycja na letni deser pełen świeżości i orzeźwiającej kwasowości. Kruche ciasto, aksamitny krem z limonek i lekka bita śmietana na wierzchu to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie jest prostsze niż myślisz, a efekty końcowe z pewnością są tego warte. Tarta limonkowa to idealny deser na rodzinne spotkanie, spotkanie ze znajomymi czy też dla samego siebie. Składniki są dostępne i niedrogie, a czas przeznaczony na przygotowanie jest niewielki. Każda osoba, która spróbuje tej tarty, na pewno poprosi o dokładkę. Tarta limonkowa to deser, który zawsze wygląda efektownie i smakuje jeszcze lepiej. Świeżość limonek, delikatna słodycz i krucha tarta to połączenie idealne. Smak tego ciasta zapadnie Ci w pamięć na długo. Spróbuj przygotować tę tartę - na pewno nie pożałujesz!
- Zacznij od przygotowania spodu do tarty. Wymieszaj mąkę z solą i cukrem pudrem, dodaj masło i szybko zagnieć ciasto. Dodaj żółtka i zagnieć do końca. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem. Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 5 minut.
- Przygotowujemy krem. Limonki myjemy, sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z limonek. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
- Gotowy krem wykładamy na podpieczony spód tarty i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i studzimy.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i wykładamy na wystudzoną tartę. Deser przed podaniem schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.