Jak zrobić placki ziemniaczane. Tradycyjne.

meandkatie1
Obiad
29.03.2017 10:37
Jak zrobić placki ziemniaczane. Tradycyjne.

Aby przygotować obiad dla 4 osób będziemy potrzebować średnio: ziemniak 1 kg mąka pszenna 4 duże łyżki jajko 2 szt. cebula 1 szt. sól, pieprz i olej w zależności od potrzeb Z czym możemy podawać nasze tradycyjne placki ziemniaczane? Placki smażymy z jednej strony, aż się porządnie zarumienią, dopiero wtedy możemy je przewrócić na drugą stronę. Następnie na rozgrzanej patelni (najlepiej nie przywierającej, teflonowej) smażyć możemy dowolnej wielkości placki ziemniaczane. Cebulkę również kroimy, najlepiej na drobną kostkę i szklimy ją na maśle lub oliwie. Uprawę ziemniaków na dużą skalę zawdzięczamy Anglikom, gdyż w XVII wielu stały się dla nich jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Przepis na tradycyjne, proste placki ziemniaczane, które serwują nam nasze babcie i mamy. Następnie kroimy je w zależności od naszych upodobań, na mniejsze lub większe kawałki. Placki ziemniaczane nie nadają się do ponownego podgrzania, najlepiej spożywać je od razu po usmażeniu. Jest to jeden, duży placek, zwinięty na pół, a w środku znajduje się mięsny sos. Tak przygotowane placki możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu np. na ręczniku papierowym. Dodatkowo w artykule znajdziemy sposoby podania placków ziemniaczanych, oraz przepis na sos pieczarkowy. Ziemniaki przybyły do Europy w XVI wieku, lecz ze względu na piękne kwiaty, zostały zaklasyfikowane jako roślina ozdobna. Ponadto są bardzo tanie, a możemy przygotować je na wiele sposobów. Z ziemniaków również powstają tak popularne chipsy, a ziemniaczane frytki dostaniemy w każdym barze i restauracji. W polskiej kuchni najbardziej popularne dodatki do placków to śmietana, kefir, mleko, lub sos – mięsny, czy grzybowy. Tradycyjne placki ziemniaczane to typowo polski wynalazek, jednak lubią je też Niemcy, Rosjanie czy Białorusini. Istnieje duża ilość zwolenników jedzenia placków na słodko, zwyczajnie posypanych cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.glodnapolka.pl/jak-zrobic-placki-ziemniaczane-przepis-tradycyjny/