Przepis
50 g daktyli
50 g fig
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
25 g rodzynek
75 g suszonych moreli
sezam lub wiórki kokosowe
Morele myjemy i pozostawiamy w czystej wodzie do namoczenia przez około 4 godziny. Rodzynki, daktyle i figi sparzamy wrzątkiem i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Daktyle, figi, orzechy, rodzynki i morele mielimy za pomocą blendera na gęstą, ale niejednolitą masę ( małe kawałki owoców mają być widoczne). Z masy lepimy małe kulki, lekko je ściskamy, żeby dobrze się skleiły.
Gotowe kulki możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sezamie.
Kulkę kładziemy na rozsypanych wiórkach kokosowych i lekko przyciskając turlamy...
Obtaczanie kulek w sezamie odbywa się podobnie jak w przypadku wersji kokosowej...
Obtaczanie kulek w sezamie wydaje mi się jednak łatwiejsze.
Sezam jest drobniejszy, kulki w nim obtoczone mają równiejszą powierzchnię od kulek kokosowych.
Gotowe kulki, obtoczone w sezamie
lub wiórkach kokosowych
wkładamy do lodówki na około 2 godziny.