Kuleczki smaku z suszonych owoców

Ewelina
Przepisy
28.02.2014 8:34
Kuleczki smaku z suszonych owoców

Przepis

50 g daktyli

50 g fig

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

25 g rodzynek

75 g suszonych moreli

sezam lub wiórki kokosowe

Morele myjemy i pozostawiamy w czystej wodzie do namoczenia przez około 4 godziny. Rodzynki, daktyle i figi sparzamy wrzątkiem i opłukujemy pod bieżącą wodą.

Daktyle, figi, orzechy, rodzynki i morele mielimy za pomocą blendera na gęstą, ale niejednolitą masę ( małe kawałki owoców mają być widoczne). Z masy lepimy małe kulki, lekko je ściskamy, żeby dobrze się skleiły.

Gotowe kulki możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sezamie.

Kulkę kładziemy na rozsypanych wiórkach kokosowych i lekko przyciskając turlamy...

Obtaczanie kulek w sezamie odbywa się podobnie jak w przypadku wersji kokosowej...

Obtaczanie kulek w sezamie wydaje mi się jednak łatwiejsze.

Sezam jest drobniejszy, kulki w nim obtoczone mają równiejszą powierzchnię od kulek kokosowych.

Gotowe kulki, obtoczone w sezamie

lub wiórkach kokosowych

wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną