Pewnie w każdym domu wygląda to inaczej i np. niektórzy przygotowują jedynie ogórki kiszone (klik >>) , czy ogórki z curry (klik >>) . Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki (u mnie za jednym zamachem mieszczą się 3 lub 4 litrowe słoiki) i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości. U nas w domu ze wszystkich domowych przetworów to właśnie ogórki konserwowe cieszą się największą popularnością i przygotowujemy je w największych ilościach. Jak zrobić ogórki konserwowe? Wykonanie: Z wyżej wymienionych proporcji przygotujesz cztery 1-litrowe słoiki, do których zmieścisz około 3 kg ogórków gruntowych. Nasze świeżo przygotowane ogórki konserwowe odstawiamy do całkowitego przestudzenia, a gdy będą już zimne, wtedy je odwracamy i wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. W tym czasie do każdego słoika wkładamy równomiernie płaską łyżeczkę gorczycy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, pokrojoną w plasterki 1/4 marchewki, koper włoski i mały kawałek chrzanu. Nasze kiszenie ogórków konserwowych zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą. Jeśli masz ich więcej to możesz przepis zwielokrotnić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Jeżeli chodzi o dodatki to użyłam cebuli, gorczycę, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie oraz koper włoski, czosnek oraz chrzan. Ogórki konserwowe z mojego przepisu wychodzą chrupiące i znikają bardzo szybko.