SUSHI NA SŁODKO Z MIĘTĄ

Magdalena
Przekąski
25.02.2017 21:55
SUSHI NA SŁODKO Z MIĘTĄ

Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Po tym czasie, zalewamy ryż wodą (ok. 1-1,5 cm nad powierzchnię ryżu), garnek zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu: Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Ryż posypujemy startą czekoladą i wykładamy składniki: mango, awokado, jabłko, gruszkę oraz listki mięty. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok. 15 min. Układamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Przygotowujemy składniki: jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/02/sushi-na-slodko-z-mieta.html