Składniki: (blacha 20x25) Biszkopt: - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 100 g masła - szczypta soli Masa serowa: - 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy Masa maślano-śmietanowa: - 400 ml kwaśnej śmietany 18% - 300 g masła - 5 czubatych łyżek cukru pudru - cukier waniliowy Polewa: - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 2-3 łyżki śmietany kremówki Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, a następnie żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Masa maślano-śmietanowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przelać ciasto i piec w temp. 170 stopni C, około 35 minut. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Przesianą mąkę wymieszać z utartymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy i całość zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Następnie wyłożyć sernik i rozsmarować resztę masy śmietanowej, a na to drugi blat ciasta. Przełożenie: Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy śmietanowej i wyrównać.