Chleb pszenny wieloziarnisty

Karolina
Ciasta
23.02.2017 14:52
Chleb pszenny wieloziarnisty

Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. - 300 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej - 500 ml letniej wody - 25 g drożdży - 3 łyżki otrąb pszennych lub innych - 2 łyżki pestek z dyni - 3 łyżki nasion słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2017/02/chleb-pszenny-wieloziarnisty.html