Pizza na cienkim cieście najbardziej przypomina tą, którą można zjeść w prawdziwej włoskiej restauracji. Kluczem do jej idealnego smaku jest ciasto, które wbrew pozorom nie jest takie trudne w przygotowaniu. Wystarczy trzymać się zasad opisanych poniżej i dokładnego czasu.
Składniki:
-Świeże drożdże - 25 g
-Mąka pszenna - 250 g
-Sól - 1 łyżeczka
-Oliwa z oliwek - 1 łyżka
-Cukier - ½ łyżeczki
-Ciepła woda - 150 ml
Dodatki według uznania, u nas:
-Salami
-Mozzarella
-Żółty ser
-Pieczarki
-Zielone oliwki
-Przecier pomidorowy lub puszka pomidorów w sosie pomidorowym
*przygotowanie sosy pomidorowego:
Pomidory zagotuj w sosie z oliwą z oliwek. Dodaj do nich oregano, sól, pieprz, szczyptę cukru i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Przygotowanie:
# Drożdże wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miały temp. Pokojową. Rozpuść je w 60 ml ciepłej wody, dodaj cukier, 3 łyżki mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
# Mąkę przesiej i wsyp do miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Zrób w środku dziurkę i dodaj mieszankę drożdżową oraz dodawaj stopniowo resztę wody. Zacznij mieszać od środka, stopniowo zgarniając kolejne warstwy mąki z brzegów.
# Dodaj oliwę z oliwek i powoli mieszaj ciasto łyżką. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut - ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego, a następnie odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia i przykryj ciasto ściereczką.
# Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj, posyp mąką i przełóż na blachy posmarowane oliwą z oliwek.
# Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym lub przygotowanym sosem pomidorowym, posyp startym żółtym serem, mozzarellą i dodaj resztę pokrojonych składników.
# Piekarnik nagrzej do minimum 250 C. Piecz przez 10 - 12 minut.