Składniki Ilość: ok. 5 porcji 1/2 dyni piżmowej 270 g sera feta 150 g miksu dowolnych sałat ok. 120 g rukoli 1 duży ogórek zielony 200 g odsączonej kukurydzy konserwowej 4 łyżki pestek dyni 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 szczypty imbiru 3 łyżki miodu 4 łyżki oleju sezamowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie Połówkę dyni pokroić w kostkę (najpierw wydrążyć pestki). Na samym dole miski wyłożyć miks sałat wymieszany z połową rukoli, a na górze układać obok siebie pieczoną dynię, kukurydzę, ogórka, pestki dyni, ser feta i pozostałą rukolę. Na wielu blogach i Instagramie obserwuję, że już zaczynają pojawiać się przepisy na pączki, w związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem... Wypatrzyłam ją w sklepie, upiekłam i wtedy pomyślałam, że nie mam ochoty miksować jej na zupę, a zatem wylądowała w sałatce. W małej miseczce wymieszać olej sezamowy, miód (jeśli nie jest płynny to rozpuścić go w małym garnuszku) i doprawić je solą oraz pieprzem. Pestki dyni podprażyć kilka minut na suchej patelni, co jakiś czas mieszając i uważając, aby się nie spaliła. Wyłożyć ją na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 minut, do miękkości. Czasem dobrze jest tak odpocząć od kucharzenia, ale jednak nie mogłabym żyć bez tego na dłuższą metę. Teraz można wszystkie składniki wymieszać razem i skropić na końcu sosem lub ułożyć warstwowo tak jak ja to zrobiłam. Posypać ją tymiankiem, imbirem, papryką wędzoną, solą i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w przyprawach. Ogórka pokroić w kostkę lub na dowolny kształt.