Pizza od jakiegoś czasu podbiła polski rynek wraz z sercami Polaków. Danie to jest bardzo pyszne, a dodawać można do niego przeróżne składniki. Pizza w swojej pierwotnej wersji jest raczej słona wraz z warzywnymi dodatkami. Jednak można już dostać pizze, która robiona jest na słodko i zawiera w sobie same owoce. Jest to danie bardzo proste, które każdy z nas może zrobić w domu. Wtedy składniki możemy łączyć w dowolnych konfiguracjach w oparciu jedynie o nasz gust. Wiadomo jednak, że domowa pizza nie jest taka sama jak ta z
prawdziwej pizzerii.
Jednym z powodów przez który nie możemy zrobić prawdziwej pizzy w domu jest brak odpowiedniego sprzętu. Chodzi tu o piekarnik, który w domowych warunkach może piec w temperaturze co najwyżej 250 stopni. Do wyrobu pizzy natomiast potrzebna jest temperatura około 450 stopni. Innym powodem naszych niepowodzeń w kuchni w strefie pizzy jest nieodpowiednia mąka, którą używamy do wyrobu ciasta. Skoro pizza pochodzi z Włoch to i mąka musi być włoska. Chodzi tu przede wszystkim o mąkę typu 00.
Co w niej jest takiego innego?
Metodą określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest w oparciu o zawartości w mące substancji mineralnych, np. typ 450 określa zawartość 0,45%. Im wyższy typ mąki tym jest ona bardziej odżywcza a jej barwa staje się ciemniejsza. Mąki jakie najczęściej możemy dostać w polskich sklepach są typu 450, 500 lub 650. Mąka typu 00 jest bardzo dobrze zmielona oraz bardzo czysta. Bardziej przypomina pył niż standardową mąkę. Jeśli to właśnie ją wybierzemy do wypieku ciasta będzie ono wtedy delikatne, miękkie a jego skórka bardziej chrupiąca. Mąkę taką najczęściej można dostać w marketach i większych sklepach. Kosztuje ona od 3 do 6 złotych , jednak różnica w smaku pizzy jest o wiele większa. Więc jeśli chcesz zaserwować rodzinie i znajomym wyśmienitą pizze to musisz do jej pieczenia wykorzystać właśnie mąkę typu 00.