Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera 2 ząbki czosnku 50 g masła 50 g mąki pszennej 500 ml mleka 500 g świeżego lub mrożonego brokuła 75 g cheddara, startego 1 kg świeżego lub mrożonego kalafiora 2 kromki pszennego chleba 2 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) 25 g płatków migdałowych oliwa (daję olej) sól, pieprz Czosnek przeciskam przez praskę i razem z masłem przekładam do dużego garnka lub na patelnię i wstawiam na mały gaz. A zapieczony pod pysznym beszamelowym sosem to już w ogóle poezja (swoją drogą, powinni zakazać puszczania programów kulinarnych wieczorową porą :) ) Kiedy masło się rozpuści, wsypuję mąkę i mieszam, aż składniki się połączą. I uwaga - informacja dla tych, którzy mówią, że zieleniną się nie najedzą: jest bardzo sycące! Od czasu do czasu zaglądam i mieszam, żeby sos się nie przypalił. To proste danie, wymaga tylko kilku składników w tym dwóch warzyw, które mogą być mrożone. Dodaję brokuła, przykrywam i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut.