PRZEPIS NA SPÓD: CIASTO PÓŁ - KRUCHE SKŁADNIKI MASA SEROWA: - 1 kg sera w wiaderku ( u mnie jak zawsze Piątnica) - 1 szklanka cukry - 4 cale jajka - 1 budyń waniliowy - 1 cukier waniliowy - sok z połowy cytryny - 1/2 szklanki oleju - 2 szklanki zimnego mleka ( 3,2%) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować. Ja piekę na 180 stopni ( góra - dół) ok 80 -90 min. PIANA: Białka pozostałe z kruchego ciasta ubijam na sztywno z połową szklanki cukru. Wykładam na sernik dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia ( po nałożeniu piany musimy cały czas pilnować ciasta, piana musi złapać tylko delikatny złoty kolor. Następnie dodajemy budyń, olej, sok z połowy cytryny i znowu miksujemy, do momentu otrzymania jednolitej masy,