DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI

Magdalena
Śniadania
10.02.2017 0:36
DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI

😉 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 70 g drożdży 3 jajka 2 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 4 łyżki cukru pudru 70 g masła szczypta soli Kruszonka: 50 g masła 4-5 łyżek mąki 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 1 białko (do posmarowania ) Wykonanie: Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 15-20 min. Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Pamiętam jak moja babcia piekła takie drożdżówki to zawsze zaczynałam jeść je od kruszonki 😉 Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość. W mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/02/drozdzowka-jak-u-babci.html