Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać z niego ciasteczka za pomocą foremek o różnych kształtach. Do przygotowania ciasteczek potrzeba: 150 g masła, 130 g mąki, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, trochę cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii. Dzieci nie tylko uwielbiają ciasteczka maślane, ale mają wielką radość, kiedy mogą uczestniczyć w ich przygotowaniu. Ciasteczka maślane należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Należy uformować z niego kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. W okresie świąt Bożego Narodzenia dominować będą choinki i bałwanki, na święta Wielkanocne trzeba kupić foremki w kształcie zajączków, jajek i kurczaków. Jeśli przygotujemy ciasteczka z większej porcji, to w puszce lub słoiku zachowają swoje właściwości przez tydzień. Kto nie ma czasu, może pokroić ciasto nożem na kwadraciki lub formować z niego małe kulki i je spłaszczać. W tym celu wystarczy ok. 10% mąki zastąpić kakao, ciasteczka będą równie pyszne. Tak przygotowane ciasteczka należy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jak szybko przygotować delikatne ciasteczka maślane i jak można je wykorzystać, przeczytasz poniżej. Już czteroletnie dziecko potrafi wykrawać ciasteczka za pomocą foremek o różnym kształcie. Kruche ciasteczka maślane to idealny dodatek do porannej kawy, ale nie tylko. Warto przeczytać też: https://przewodnikpanidomu.pl/jak-wyczyscic-piekarnik/ Podstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane Z tych składników wychodzi 20-30 ciasteczek maślanych, w zależności od użytych foremek do wykrawania.