Torcik Raffaello Z Alkoholem

Iwona

Ciasta

03.02.2017 17:16

Torcik Raffaello Z Alkoholem

Składniki na tortownicę o szerokości 18 cm Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Na krem: 250 g mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około 100 g wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie ) 6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cmNastępnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. 10. Z reszty masy, wiórków i suchego wafla pokruszonego na drobne kawałeczki tworzymy kulki raffaello które układamy na torciku. Krem dzielimy na połowę, do jednej dodajemy wiórki tak około 50 gr.8. Taki torcik zrobiłam sobie na moje urodziny, które były w ubiegłym tygodniu. 3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Nasączamy pierwszy blat i wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, pączujemy i wykładamy resztę kremu. Tort smakował nam wspaniale i na pewno jeszcze kiedyś go zrobię ;)2. 5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/02/torcik-raffaello-z-alkoholem.html