Makaron z soczewicą i marchewką w sosie pomidorowym

Anna
Makarony
26.01.2017 19:43
Makaron z soczewicą i marchewką w sosie pomidorowym

☺ 400g makaronu (u mnie penne gryczane) 250g suchej zielonej soczewicy (opcjonalnie można użyć tej z puszki gdy nie mamy czasu) 700ml passaty (przecieru pomidorowego) 3 marchewki 5-6 suszonych pomidorów (użyłam takich bez oleju, ale mogą być i w) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Poza tym na pierwszy plan wysuwa się w nim nuta pomidorowa, która jest dodatkowo podkreślona suszonymi pomidorami i słodyczą marchewki. To jedno z tych bezmięsnych dań, do którego chętnie wracam odkąd zrobiłam je pierwszy raz. - Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Gwarantuję Wam, że nie jeden mięsożerca zje je ze smakiem, gdyż za sprawą soczewicy jest niezwykle syte. - Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Następnie dodać ugotowaną soczewicę, przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą cayenne. Zeszklić na oliwie z oliwek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2017/01/makaron-z-soczewica-i-marchewka-w-sosie.html