Domowy japoński bulion dashi

Agata
Zupy
25.01.2017 13:25
Domowy japoński bulion dashi

On the next day, I drain it off, use the liquid for the soup, and the dashi leftovers in few different ways. Few recipes for miso soup, that I published on the blog, are here. Few recipes for miso soup, that I published on the blog, are here. Vegan version of dashi is made without the fish, but the broth is still very interesting and aromatic, mainly thanks to kombu algae, which has a fairly strong sea aroma, and long soaking allows to bring out its original flavor. Kombu (konbu) is kelp seaweed. VEGAN DASHI, MADE WITH KOMBU AND SHIITAKE MUSHROOMS (scroll down for english translation) Dashi to po japońsku bulion, a wykorzystywany jest głównie do zup, w tym zupy miso-shiru - jednej z najbardziej znanych na świecie japońskich zup, serwowanej często w knajpach, gdzie podaje się sushi. Dla mnie zazwyczaj najwygodniejszy jest ten 1 sposób, bo gdy planuję robić np. zupę miso na następny dzień, wrzucam składniki na dashi do słoika i wstawiam go na noc do lodówki. Wersja wegańska dashi, jest oczywiście pozbawiona ryby, ale bulion bez niej i tak wychodzi niezwykle ciekawy i aromatyczny, a to za sprawą glonów kombu, które mają dość mocny morski smak, a długie namaczanie pozwala ten aromat dobrze z nich wydobyć. Kilka propozycji na zupę miso, które do tej pory pojawiły się na blogu, znajdziecie tutaj. Kilka propozycji na zupę miso, które do tej pory pojawiły się na blogu, znajdziecie tutaj. Jeden z nich zaprezentuję Wam w następnym poście, a tymczasem zapraszam na portal Hello Zdrowie, gdzie znajdziecie przepis na bulion (o tutaj). Jednak komercyjnie, na świecie sprzedawane są w postaci suszonych, pociętych plastrów, które po namoczeniu wracają do swojej pierwotnej formy. Biały nalot na powierzchni suszonych płatów to sól, która również odpowiada za wyjątkowy aromat, jakiego dostarczają dashi. Bulion jest bardzo prosty w przygotowaniu, można to zrobić poprzez kilkugodzinne namaczanie składników w wodzie, lub delikatne i krótkie podgrzanie ich. I prefer the first one, so when I plan to make miso soup for dinner, I just put dashi ingredients in a jar, fill it with water and leave it in the fridge for the next day.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2017/01/weganski-bulion-dashi-z-glonow-kombu-i.html