Mini pączki serowe

Ewelina
23.02.2014 8:15
Mini pączki serowe

Przepis

½ kg twarogu

6 łyżek cukru

5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

4 jajka

2 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka spirytusu lub octu

16 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.

W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.

Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)