SKŁADNIKI NA MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANKOWYM Do tego przepisu będzie Ci potrzebne: 500g mięsa mielonego; 500g ulubionego makaronu; Sól; Pieprz; Kilka ząbków czosnku; Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek; Oregano; Bazylia; 2 duże cebule; 1-2 brokuły; Masło. SKŁADNIKI NA SOS ŚMIETANOWY Do przygotowania sosu śmietankowego będzie Ci potrzebne: 180g śmietany 18%; 2 – 3 szklanki wody od ugotowanego makaronu; Natka pietruszki; 100g sera parmezan lub pecorino. Makaron z mięsem mielonym i brokułami z dodatkiem śmietanowego sosu podbije nie jedne kubki smakowe i spełni oczekiwania najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych w twoim domu! W momencie, gdy sos osiągnie odpowiednią, lepiącą się konsystencję, wyłącz palnik, na którym się gotował. Dodaj chochlę lub szklankę ciepłej wody, w której gotował się makaron, a następnie mieszaj. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie, dodaj brokuły i smaż je przez kilka minut, dopóki nie staną się al dente. Nałóż przygotowany makaron z mięsem mielonym i brokułami w sosie śmietankowym na talerz i dodatkowo posyp go startym serem. Skontroluj miękkość makaronu, jeśli jest już miękki, wyłącz palnik, na którym się gotuje. Kiedy sos jeszcze bardziej zgęstnieje, dodaj jeszcze trochę wody od ugotowanego makaronu i ponownie mieszaj. Do przygotowanego mięsa mielonego i brokułów dodaj śmietanę, gotuj to wszystko powoli, na średnim ogniu regularnie mieszając. Gdy sos delikatnie zgęstnieje, ponownie dodaj wody od makaronu i mieszaj. Na rozgrzaną patelnię dodaj oleju/oliwy z oliwek i odrobinę masła. Do otrzymanego sosu dodaj startego parmezanu lub sera pecorino, po czym wymieszaj wszystko ze sobą. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj soli i włóż do niej makaron. Nalej do dużego garnka wody i zagotuj ją na przygotowany makaron. Smaż do momentu, w którym mięso zmieni kolor na lekko brązowy. MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK PO KROKU Krok 1. Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie pokrój te składniki na drobne kawałki. W międzyczasie wstaw dużą patelnię na palnik.