Szarlotka sypana

Justyna
Ciasta
10.01.2017 14:19
Szarlotka sypana

Żałuję, że wcześniej nigdy jej nie robiłam, bo każde inne szarlotki ( czy też jabłeczniki ), które do tej pory wychodziły z mojej kuchni, przy tej dzisiejszej po prostu nie są godne nazywania ich szarlotkami :D --------- Szarlotka sypana, czyli... ciasto, bez użycia mikserów, robotów kuchennych i innych tym podobnych maszyn :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka kaszy manny - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5kg jabłek - 150g masła (mocno schłodzonego) Przygotowanie: - Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy kaszę, cukier i całość mieszamy łyżką. - Boki i dno tortownicy ( śr. 24cm ) smarujemy masłem i kolejno wysypujemy: 1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie połowę startych jabłek, później znowu 1/3 suchych składników, drugą połowę jabłek i ostatnia część suchej mieszanki. Bez zagniatania, bez jajek i bez stresu, że coś może się nie udać :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/szarlotka-sypana/