Turrón de chocolate, hiszpański blok czekoladowy 30 minut Składniki: 170 g mlecznej czekolady 65 g masła orzechowego 35 g masła 3 łyżki ekspandowanej pszenicy 70 g herbatników cukier puder do obtoczenia Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe, masło i czekoladę. Na marginesie, swego czasu turrony pojawiały się w sklepach tylko i wyłącznie w grudniu i styczniu, w pozostałych miesiącach były nie do kupienia. Rodzajów turrona jest sporo - dzielą się na miękkie i twarde - poczynając od tego klasycznego przygotowanego na bazie miodu, białek jajka i migdałów, poprzez czekoladowe, cynamonowe, kokosowe, orzechowe, z dmuchanym ryżem i z bakaliami. Wiele lat temu, gdy mieszkałam w Hiszpanii, na pierwsze święta, które tam spędzaliśmy dostaliśmy od przyjaciół ten tradycyjny smakołyk opakowany w piękną puszkę. Po otwarciu okazało się, że to coś co jest w środku jest twarde jak czort i bez młotka nie podchodź ! Robi się go w kilka chwil, jest bardzo słodki, ale równie pyszny i chrupiący. Dopiero później dowiedzieliśmy się, że był to największy świąteczny przysmak, czyli twardy turron z migdałami 😂.