- Jeżeli pieczecie na blaszce, wyłożyć ją papierem do pieczenia teraz należy na niej ułożyć placek, posmarować crème fraîche, dodać cebulę i boczek, a następnie wsunąć blachę do piekarnika na środkową szynę i piec na złoty kolor. Inspiracja: kulinarna mekka Inspiracja: kulinarna mekka Ciasto (na 2 placki takie jak na zdjęciu): 2 łyżki oliwy z oliwek Ok. 250 ml wody 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g crème fraîche lub wymieszane ze sobą gęsta śmietana kremowa 36% i gęsta śmietana 18% (np. z Piątnicy) 3 cebule 250g wędzonego boczku Sól do smaku Ja rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia i je zsunęłam na kamień by było to łatwiejsze. - Ciasto uformować na kształt kuli, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny, żeby odpoczęło“. - Ciasto przekroić na pół i rozwałkować na bardzo cienkie placki. - W tym czasie cebulę pokroić w piórka, boczek w paski a, crème fraîche doprawić solą i pieprzem. Ps. Ciasto jest dość cienkie i ciężko umieszcza się na kamieniu, więc uważajcie, aby się nie poparzyć. Oryginalnie potrawa jest na cienkim cieście, które w trakcie pieczenia staje się chrupkie. Ugniatać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki). Danie na tyle mi zasmakowało, że postanowiłam wrócić do tamtych smaków w zaciszu własnego domu. Przełożyć na rozgrzany w piekarniku kamień, piec ok. 10 minut.