Składniki ( 25-30szt): - 115g masła w temperaturze pokojowej - 1 łyżka startego imbiru - ½ szklanki cukru brązowego dark muscovado lub ⅓ zwykłego - ½ szklanki miodu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 ½ łyżeczki wrzącej wody - 1 ½ szklanki mąki pszennej - 1 łyżka przyprawy do pierników - 1 łyżka ciemnego kakao - 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej pokrojonej w 1cm kostkę - dodatkowo dodałam garść dowolnych orzechów, około ½ szklanki - ¼ szklanki drobnego cukru do obtoczenia ciastek Wykonanie: - masło ucieramy około3-4 minuty ze startym imbirem na jasną i puszystą masę , - do masy maślanej dodajemy cukier dark muscovado , mieszamy następnie miód i ponownie całość mieszamy - do szklanki dodajemy gorącą wodę oraz sodę, mieszamy do jej rozpuszczenia - mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą , następnie dodajemy ją w dwóch turach do masy razem z rozpuszczoną sodą - na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc - z ciasta formujemy kulki (użyłam łyżki do lodów) układamy na blaszce i wkładamy je jeszcze na 20 minut do lodówki, - schłodzone kulki obtaczamy w cukrze i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ciastka pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C ,około12 minut lub dłużej, aż powstaną pęknięcia na powierzchni ciastek - ciastka po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na parę minut na blaszce, dopiero gdy lekko przestygną ściągamy je i studzimy( gdy są gorące są bardzo miękkie ).