Składniki : 2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo i grubo zmielony czarny pieprz sól najlepiej morska grubo mielona 200 g baby szpinaku 3 ząbki czosnku 30 g masła oliwa z chilli Osuszamy i dokładnie z dwóch stron przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej. Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią aluminiową, pozwalamy im odpocząć przez około 7 min. Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Po minucie dodajemy szpinak i wszystko mieszamy około 5 min, dodajemy sól i pieprz do smaku.