Kapusta z grzybami mojej mamy

meandkatie1
Boże Narodzenie
29.12.2016 19:21
Kapusta z grzybami mojej mamy

Kapusta z grzybami- dobra nie tylko na Wigilię Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 100g suszonych grzybów- najlepiej podgrzybki, prawdziwki, borowiki lub mix 2 średniej wielkości cebule 1 mała marchewka 5 łyżek oleju neutralnego w smaku (rzepakowy lub słonecznikowy) przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu,2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka cukru Nasza wigilijna kapusta z grzybami jest gotowa do spożycia od razu po zakończeniu gotowania jednak najlepiej przygotować ją na dzień lub dwa przed planowanym podaniem. Smak kapusty z grzybami zależy w dużej mierze od jakości kapusty kiszonej i rodzaju grzybów. Gotuj początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości kapusty. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszną kapustę z grzybami, którą można wykorzystać również jako farsz do pierogów, kulebiaka czy jako osobne danie. Najlepsza jest kapusta kiszona domowej roboty, jeśli jednak zdecydujesz się na kupną kapustę wybieraj tylko taką dobrej jakości, najlepiej od lokalnych dostawców. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach bezpośrednio do garnka z kapustą. Następnie dodaj zachowany wywar z grzybów, wlej 2 dodatkowe szklanki wody, dodaj posiekane grzyby, przysmażoną cebulkę oraz przyprawy- za wyjątkiem cukru. Odsącz grzyby i pokrój je według uznania na drobne kawałeczki Cebule obierz i drobno poszatkuj na kosteczkę. Innym sposobem jest urozmaicenie przepisu poprzez dodanie do kapusty chwilę po rozpoczęciu gotowania kilku drobno pokrojonych suszonych śliwek lub tartego jabłka. 5/5 - (1 vote) Naszą pyszną kapustę z grzybami można doprawić na wiele sposobów. Jest daniem typowo postnym, lecz dla fanów kapusty kiszonej nie musi być jednak serwowana jedynie od święta. Dodanie przypraw na tym etapie sprawi, że ich aromat delikatnie uwolni się w oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.glodnapolka.pl/pyszna-kapusta-z-grzybami-mojej-mamy/