Pieczone bataty z serem – składniki 4 małe lub średnie bataty wyszorowane i przecięte wzdłuż na pół, z odciętymi sękatymi końcami, 1/4 szklanki roztopionego masła, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, sól i pieprz do smaku, 1 szklanka rozdrobnionego sera mozzarella, 1/2 szklanki rozdrobnionego parmezanu, 2 łyżki świeżo posiekanych liści pietruszki. Bataty z serem – przygotowanie Bataty pieczone z serem będą polewane jakby masłem – sosem czosnkowym. Bataty z serem mogą być pysznym obiadem, kolacją lub dodatkiem na święta o każdej porze roku. Ci ostatni są tak fit, hot i trendy, że nawet celebrują metafizykę skórek batatów pieczonych z serem. No, dobrze, pośmialiśmy się, pożartowaliśmy, to teraz możemy wypiekać bataty pieczone z serem. Miąższ ze słodkich ziemniaków karmelizuje się na blasze, a to sprawia, że podczas pieczenia będzie kleił bataty, jeśli nie przygotujemy odpowiednio blachy. Jednak nie ma co się przejmować, dwa Killery albo kilka Skalpeli z Ewą Chodakowską i spalisz nadmiar kalorii szybciej niż Jamajczyk zieleninę. Jak tylko ser się rozpuści, wyłączamy podgrzewacz i wyjmujemy tackę z piekarnika. A to słowo wywodzi się z meksykańskiego języka nahuatl i oznacza nie co innego a otyłość. Bataty powinny zarumienić się na brzegach i zrobić się miękkie. Podgrzewamy słodkie ziemniaki przez minutę lub dwie, aż ser się rozpuści i zmieni kolor na złoty i szampański. Pieczone bataty z serem. Albo na odwrót – południowoamerykańskiej z włoską. Bo jak jesteś fit, to jesteś hot, a jak jesteś fit i hot to jesteś trendy hipsterem. Bataty smarujemy z zewnątrz roztopionym masłem. Można również użyć folii aluminiowej, ale może być problem z ich przełożeniem. W sumie tak samo jest z kartoflami. Gdy już będą gotowe, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy blachę z ziemniakami.