Polecane przepisy z owocami morza: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – pad thai z kurczakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku PRZEPIS NA OŚMIORNICĘ Przygotowanie: ok 1,5 h Składniki: – ośmiornica – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – sos do podania: 1/3 szklanki oliwy i 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Jeśli używasz ośmiornicy mrożonej, konieczne jest jej wcześniejsze rozmrożenie. Na moich zdjęciach zobaczycie klasyczne chorwackie ziemniaki ze szpinakiem, oliwą i odrobiną czosnku, po ugotowaniu ziemniaków wystarczy je przesmażyć z dodatkami, na końcu dodać czosnek. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę, odrobinę soku z cytryny lub limonki. Po duszeniu możesz podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak na przykład zalewą czosnkową. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos, który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem. Ośmiornicę podawaj na ciepło lub na zimno w sałatce, na kanapkach. Duszenie w szybkowarze: procedura przygotowania jest podobna, ale ilość czasu potrzebna do uduszenia ośmiornicy to 45 min do 1,5 h maksymalnie. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis i dodatkowo opis przygotowania glazury czosnkowej, jeśli tak jak ja lubicie owoce morza z sporą ilością czosnku.