- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Składniki (2 małe porcje):
150 g truskawek
2 łyżeczki miodu
200 ml jogurtu maturalnego
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej*
2 łyżki gorącej wody
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego muscovado
Przepis
Kawę zalać gorącą wodą i dokładnie ja rozpuścić – ostudzić.
Truskawki zmiksować z dwoma łyżeczkami miodu. Jeśli za mikstura jest za mało słodka dodać więcej miodu.
Do dwóch szklaneczek przełożyć po dwie łyżki musu truskawkowego. Pozostałą część truskawek wymieszać ze 150 ml jogurtu naturalnego. Koktajl przełożyć do szklanek, delikatnie na czerwoną warstwę truskawkową.
Przygotować ostatnią kawową warstwę miksując 50 g jogurtu naturalnego z wcześniej rozpuszczona kawą, cukrem muscovado i kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. Koktajl kawowy przelać delikatnie na warstwę jogurtową, tak aby warstwy się nie połączyły.