Analizując ten smakowy absurd, doszłam do wniosku, że po pierwsze nie lubię masy makowej z sztucznymi dodatkami- w tym z olejkiem migdałowym, po drugie- mak jem tylko w Boże Narodzenie. Składniki masy:po 100 g posiekanych orzechów, suszonych owoców ( w tym rodzynki i daktyle) oraz maku250 ml powideł śliwkowych100 ml mleka2 łyżki mioduWykonanie:drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru i mąki. Składniki na ciasto drożdżowe: Czy można sobie wyobrazić świateczne wypieki na Boże Narodzenie bez rolady makowej, klusek z makiem lub makówek? W dzieciństwie nie jadałam śląskiego kołocza z makiem i rolady makowej też nie, tylko dla makówek robiłam wyjątek. Tak, bo mak jadam tylko na Boże Narodzenie oraz w rogalikach na 11 listopada. Raczej trudno, zważywszy, że mak to symbol płodności, a w czasach przedchrześcijańskich w okresie przesilenia zimowego mak przenosił do świata duchów. To dzięki niej mak, symbolizujący dobrobyt na wigilijnym stole, mógł się na rodzinnym stole znaleźć. W tym czasie mielimy mak i gotujemy go na mleku aż zgęstnieje. Po tym zdaniu każdy kto mnie zna i widział pałaszującązacznie śmiać się w głos. Na ciasto drożdżowe układamy masę makową i rozsmarowujemy na 4/5 szerokości. I będzie mieć rację, bo niby jak może nie lubić maku ktoś, kto bez mrugnięcia zjada wielka michę śląskich makówek? 2 szklanki mąki25g drożdży1/2 szklanki mleka3 żółtka1/2 szklanki cukru50g masła lub margarynypaczka cukru waniliowego. A potem możemy wreszcie usiąść z świąteczną filiżanką aromatycznej świeżo palonej kawy przygotowanej z filtrowanej wody A jednak nie lubię maku w tradycyjnym makowcu.