Składniki na spód ciasta: - mąka krupczatka 300 g - mąka ziemniaczana 30 g - sól szczypta - cukier puder 100 g - masło 150 g - żółtka jajek 2 szt - zimna woda około 1 łyżki Składniki na masę serową: - twaróg półtłusty 1 kg - jajka 5 sztuk - masło 100 g - cukier puder 250 g - laska wanilii jedna sztuka - skrobia ziemniaczana 30 g Ciasto rozwałkuj i wyłóż formę (ja wykładam ciastem po samą górę tortownicy) i piecz 15 minut w 180 st. C. Twaróg przepuść przez maszynkę dwa razy. Wykonanie: Ze składników na spód wyrabiamy ciasto i chowamy do lodówki na 30 minut. Dodawaj po kolei, ucierając ziarenka z wanilii, skrobię, po jednym żółtku i porcjami twaróg. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem (200 g).