Wigilijny kompot z suszu

Małgorzata
Boże Narodzenie
21.12.2016 16:35
Wigilijny kompot z suszu

Lubicie od zawsze? SKŁADNIKI 200 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych fig lub gruszek (albo jedne i drugie :)) garść rodzynek 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu miód PRZYGOTOWANIE Suszone owoce płuczemy na sitku, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5-2 l wody. Wszystkie kompoty Mamy i Babci lubiłam, aż przychodziła Wigilia - same pyszności na stole a do popicia taaki kompot :( Lata mijały, z roku na rok piłam o łyk więcej, kompot zaczął smakować. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy cynamonem i gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut, aż owoce zmiękną (ale uważamy żeby się nie rozpadały). Teraz go uwielbiam - zimniutki po wigilijnym objedzeniu świetnie gasi pragnienie i dodatkowo wspomaga trawienie :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html?m=0
Moje Kuchenne Rewelacje

Moje Kuchenne Rewelacje

Małgorzata