Kawa zbożowa z syropem wiśniowo-migdałowym

Anna

Boże Narodzenie

16.12.2016 17:54

Kawa zbożowa z syropem wiśniowo-migdałowym

Składniki: - 1/2 szklanki wody, - 2 pełne łyżeczki kawy Inki, - 1/2 szklanki mleka min. 2%, - 1-2 łyżeczki domowego syropu wiśniowego (użyłam syropu z wiśni smażonych/kandyzowanych) + ewentualnie kilka wiśni, - 1 łyżeczka masy marcepanowej/Amaretto (%)/bądź olejku migdałowego/syropu marcepanowego lub migdałowego. W podgrzanym mleku (np. w mikrofali) rozpuszczamy 1 łyżeczkę masy marcepanowej (lub pomijamy ten etap i dajemy później Amaretto/syrop). Na koniec dodajemy jeszcze 1-2 łyżki piany ze spienionego mleka, która została nam na dnie spieniacza. Kawę Inkę zalewamy wrzątkiem do 1/2 wysokości szklanki - użyłam do tego drugiej normalnej szklanki. Mleko spieniamy, wylewamy je na wiśnie, a następnie po krawędziach szklanki lekko przestudzoną kawę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/12/kawa-inka-z-syropem-migdaowo-wisniowym.html