składniki: 7 grubszych plastrów karkówki ( ok 1,2 kg ) 7 plastrów wędzonej szynki dojrzewającej ok 20 suszonych śliwek Helio 7 łyżeczek musztardy sarepskiej 600 ml gorącej wody 2 łyżki mąki sól, pieprz 1 łyżka oleju Przy jednym brzegu ułożyć suszone śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Roladki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluseczki bez dziurki i buraczki z białą kapustą. Z wywaru w którym dusiło się mięso przygotować sos. Z roladek usunąć sznurek i włożyć je ponownie do sosu aby się podgrzały. Na desce ułożyć jeden rozbity plaster karkówki i posmarować 1 łyżeczką musztardy. Mąkę wymieszać w odrobinie ziemnej wody i wlać do wywaru, zagotować aby sos zgęstniał.