Składniki: Biszkopt kakaowy: - 4 jajka - ok. ⅓ szklanki mąki pszennej - 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) - ½ szklanki mąki ziemniaczanej - ¾ szklanki cukru - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 żółtka - ½ szklanki cukru - 2 szklanki mleka - 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej - 250g masła - 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) - 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego - ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek - ok. 280g herbatników - 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) - kakao Sposób przygotowania: - Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz.. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao. - Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą. - Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.