Jak wybrać DOBRY CHLEB?

Krzysztof
Kulinaria
13.12.2016 10:54
Jak wybrać DOBRY CHLEB?

Kupujesz ciemne pieczywo bo jest zdrowsze? Czytasz etykiety? Lepiej zacząć to robić.

Często jest tak, że pieczywo ciemne nie znaczy razowe. Wielu producentów do pieczywa z białej mąki dodaje barwniki E-150 np karmel. Dzięki temu myślimy, że wybieramy ciemniejszą, zdrowszą opcję.

Mąka, sól, woda, w przypadku chleba pszennego drożdże lub zakwas w przypadku chleba żytniego to jedyne składniki, które powinien zawierać dobry chleb. Oczywiście oprócz tego warto aby pojawiły się na nim jakieś ziarna itp.

Zwróć uwagę czy chleb żytni jest naprawdę żytni czy składa się z mieszanki pszenno-żytniej.

Chleb powinien być dość ciężki i mieć zwartą konsystencję.