Gulasz z czerwoną soczewicą

Monika
Obiad
12.12.2016 23:51
Gulasz z czerwoną soczewicą

Soczewica zagęściła gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba. Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby się rozgotowała i rozpadła dzięki temu zagęści nam gulasz. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/11/gulasz-z-czerwona-soczewica.html