Pizza libańska

Magdalena
Obiad
09.12.2016 22:55
Pizza libańska

Polecam wszystkim miłośnikom pizzy i nie tylko... Nadzienie: 2 cebule 500 g wołowiny 50 g orzeszków piniowych 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 3 ziela angielskie szczypta chili 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Ciasto: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zaczyn zrobi się pienisty. Rożni się w smaku od typowej pizzy, ale to nie jest jej wada, wręcz przeciwnie- jest pyyyszna! Smażymy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok. 5 min, aż zrobi się brązowa. W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy zaczyn oraz oliwę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Na przepis ten natrafiłam w jednej z książek i od razu przypadł mi do gustu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2016/12/pizza-libanska.html