Składniki: 1 kg mięsa na gulasz 100 g boczku wędzonego 5 pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 5 ziemniaków 4 papryki 1 papryka ostra Koncentrat pomidorowy Sól, pieprz 3 łyżeczki wędzonej papryki Woda Bograczem nazywa się również zupę gulaszową, którą przygotowuje się właśnie w tym kociołku. Sposób przygotowania: W tym przypadku bogracz przygotujemy w warunkach domowych, może być to kuchenka gazowa, elektryczna lub płyta indukcyjna. Następnie kroimy w kostkę również boczek oraz paprykę. Bogracz jest to więc zupa gulaszowa, którą przyrządza się z ziemniakami, papryką i pomidorami. Na początku do garnka wrzucamy boczek, aby wytopił się tłuszcz. Na początku mięso kroimy w większą kostkę. W razie konieczności możemy doprawić jeszcze wędzona papryką. następnie do tego wrzucamy pokrojone mięso, cebulę oraz czosnek.