Pierniki świąteczne

Małgorzata
Desery
09.12.2016 16:31
Pierniki świąteczne

Składniki 500 g mąki 125 g miodu 125 g cukru 2 jajka (rozmiar L) 125 g margaryny 10 g kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie odrobina mleka) lukier 1 białko sok z pomarańczy ok. 2 szkl cukru pudru 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Wlewamy powoli sok z pomarańczy i stopniowo wsypujemy przesiany puder.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/12/09/pierniki-swiateczne/