Calzone

Krzysztof
30.06.2014 7:16
Calzone

Przepis

Ciasto:

500g mąki

250ml ciepłego mleka

30g drożdży

1 łyżka cukru

1łyżeczka soli

4 łyżki oleju

Farsz:

20 dag boczku parzonego

1/2 puszki kukurydzy

1/2 puszki czerwonej fasolki

jasna papryka

20 dag żółtego sera

3 łyżki koncentratu pomidorowego

przyprawa do pizzy Kamis

przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis

ognista mieszanka przypraw Kamis

rozbełtane jajko do posmarowania

Farsz: Boczek i paprykę pokroić w kostkę, dodać osączoną kukurydzę i fasolkę. Przyprawić do smaku przyprawami Kamis i wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę ciepłego mleka i mąki i wymieszać . Odstawić aby drożdże zaczęły pracować. Dosypać resztę mąki, olej,sól i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto będzie trochę twarde ale dzięki temu po upieczeniu będzie lekko chrupiące. Odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek.

Środek posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć farsz i posypać serem. brzegi posmarować jajkiem, zlepić. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i posypać serem. Odstawić na kilkanaście minut a potem piec ok 20 minut w 180 stopniach.