Składnik( 6 dużych lub 12małych szt.): - 250g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 100g cukru - 30g ciemnego kakao - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 jajko - 150ml mleka - 6 łyżek oleju np. rzepakowego - 4 łyżki miodu - dodatkowo na nadzienie: powidła śliwkowe Wykonanie: - do jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika , mieszamy i odstawiamy - w drugiej misce łączymy ze sobą jajko, mleko, olej oraz miód - do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia się składników(gdyby ciasto było za gęste dodajcie trochę mleka) - foremki na muffinki (wyłożone papilotkami )napełniamy do połowy ciastem ,dodajemy łyżkę powideł i przykrywamy je łyżką ciasta - pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C ( ja piekłam w dużych foremkach dlatego piekłam muffiny jakieś 8-10 minut dłużej). , można powiedzieć, że fotografia na stałe wpisała się już w moje życie.