Składniki: - 1 ½ kubka mielonych migdałów - 3 średnie jajka - 1 łyżeczka cynamonu lub szczypta kardamonu - dodatkowo 1 łyżka ksilitolu, miodu lub cukru trzcinowego ( jeżeli lubicie słodkie wypieki to dodajcie słodziło 1 lub 2 łyżki, ja pominęłam bo owoce są wystarczająco słodkie, można też po upieczeniu polać mazurek płynnym miodem) - 1 kubek suszonych owoców, orzechów ( dałam 1 ½ kubka) - 1 łyżka otrąb np. pszennych Wykonanie: - do miski wsypujemy mielone migdały, cynamon oraz dodajemy 2 jajka, mieszamy ( dodatkowo można dodać tutaj słodziło), przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (22x22 lub 20x26cm) - owoce i orzechy kroimy na mniejsze kawałki , dodajemy do nich otręby oraz jajko, mieszamy i wykładamy na spód migdałowy - mazurek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy około 20 minut - gotowy studzimy , zimny kroimy.