Pierniczki z witrażami

Jolanta
Desery
07.12.2016 8:25
Pierniczki z witrażami

Składniki: 3 szklanki * mąki pszennej 4 pełne łyżki miodu 1 szklanka* cukru pudru 125 g margaryny palma w złotym opakowaniu 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników kolorowe landrynki * szklanka o pojemności 250 ml Margarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy. Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki.ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Pieczemy pierniczki ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy tak długo aż witraże z landrynek zastygną, wtedy doskonale odkleją się od papieru do pieczenia. Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy je cienko (im ciasto grubsze tym pierniczki będą miększe), wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach, w środku również wycinamy otwór (ja wykorzystałam do tego pojemnik po wykałaczkach). W każdy otwór wycięty w pierniczku wkładamy pokruszone kolorowe landrynki, ok. połowę landrynki na otwór, gdy landrynek będzie za dużo będą wypływały poza otwór. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/pierniczki-z-witrazami/