Placuszki z cukinii i kaszy jaglanej BOMBA WITAMINOWA

Weronika
Obiad
25.11.2016 15:10
Placuszki z cukinii i kaszy jaglanej BOMBA WITAMINOWA

Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną (gotuję ją w osolonej wodzie, dodam, że przed gotowaniem kaszy sypkiej warto ją przelać ją najpierw zimną wodą a następnie gorącą lub można ją np. przez noc pomoczyć w zimnej wodzie. cukinia 1-1,5 kg kasza jaglana 1 torebka duży pęczek natki pietruszki jajka 2 szt. przyprawa do gyrosa papryka słodka sól i pieprz mąka kukurydziana ok 1 szklanki sucha bułka Cukinię kroję w plastry, przyprawiam solą i obficie przyprawą do gyrosa a następnie smażę ją chwilkę, żeby woda troszkę odparowała. Ponieważ wtedy kasza po ugotowaniu nie będzie miała gorzkiego smaku), paprykę słodką, pieprz, jajka i mąkę kukurydzianą ( z tym, że ilość mąki trzeba dodawać na oko, może to być 1 szklanka albo więcej, masa musi być lepiąca się a nie rozpadająca). Natka pietruszki, w której jest więcej witaminy C niż w cytrusach, a poza tym żelazo, beta-karoten, witamina E oraz magnez, wapń, fosfor przez co wzmacnia i odtruwa organizm oraz świetnie wpływa na wzrok i cerę. I kończąc na kaszy jaglanej, która jest lekkostrawna i nie uczula, ma właściwości antywirusowe oraz posiada dużą zawartość witamin: B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Teraz kolej na pietruszkę, ja zmieliłam ją również w maszynce ale można to pominąć i po prostu pokroić ją drobno. Zaczynając od cukinii, która ma między innymi witaminę A, B6, C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i jest polecana dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaviki.blogspot.com/2016/11/placuszki-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej.html