Składniki: ciasto na pizzę: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju pieczarki duża garść pierś z kurczaka 1 szt. czyli 2 połówki :) cebula 3 średnie knorr fix spaghetti bolognese 2 op. ser ok 200 g woda ok 400 ml jajko 1 szt. sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj . Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. W taką piękną pogodę drożdże rosną jak marzenie, musiałam więc skorzystać z okazji i przygotowałam przepyszne calzone czyli pizze ale w formie pieroga. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, dodaję cebulę, przyprawiam solą i pieprzem i przez kilka minut smażę. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam same pieczarki na patelnie bez oleju.